Oman kodin etsintää, osa 2


Voisi kuvitella, että välittäjänä asunnon etsiminen olisi helppoa, mutta oma kokemukseni on, että päin vastoin. Ammattini puolesta näen asuntojen toteutuneita hintoja, eli toisin sanoen, mitä myyjä tai naapuri on maksanut omasta asunnostaan. Tämä ei varsinaisesti auta markkinassa, jossa hyviä asuntoja ei ole paljon tarjolla, joten hyvät myydään joko pyyntihinnalla tai yli pyyntihinnalla.

Kun lähdetään etsimään asuntoa tai taloa, niin tulee tietysti ensin selvittää mitä asunnolta haetaan. Jokaiselle nämä kriteerit on erilaiset, mutta mielestäni on tärkeää selvittää, että etsitäänkö omaa kotia, kotia muutamaksi vuodeksi, josta toivotaan tuottoa, kun se myydään vai ihan puhtaasti sijoitusasuntoa. Miksi näin? Kerron lyhyesti oman näkemykseni.Kun etsitään omaa pidempiaikaista kotia, niin silloin ei pitäisi tärkeimpänä kriteerinä olla myyntivoitto sitten, kun kodista joskus luovutaan. Silloin voi tietysti toivoa, ettei jäisi liikaa miinuksen puolelle, kun koti joskus myydään, mutta pääasia tulisi olla se, että koti tuntuu ja näyttää juuri sinun kodilta.

Oma koti vaikuttaa omaan arkeen ja omaan hyvinvointiin, joten sen olisi hyvä olla mieluinen. Oman kodin kohdalla ei tule miettiä, saanko keittiön kivitason hinnan takaisin myydessä tai teenkö voittoa myydessä, jos vaihdan lattian itselle vähän mieluisampaan.Jos taas etsii kotia hetken (2-5vuotta) asumiseen ja toivoo jäävänsä myynnissä plussalle, niin kannattaa pohtia esimerkiksi sen lattian vaihdon tärkeyttä tai ainakin lattiamateriaalia tarkemmin sekä sen kustannusta. Se ei välttämättä nosta asunnon arvoa niin merkittävästi, että se niin sanotusti maksaisi itsensä takaisin.

Jos toivoo saavansa maksamansa summan myydessä ja mielellään vähän vaivanpalkkaa kannattaa miettiä sijaintia, seurata kehityksessä olevia alueita ja sitä, voisiko ehkä remontoida asunnon itse kivaksi. Tällä lähtökohdalla kannattavin asumismuoto ei välttämättä ole omakotitalo. Omakotitalon sijaan kannattaa katsoa pari-, rivi- tai kerrostalohuoneistoja hyvillä kulkuyhteyksillä.Sijoitusmielessä ostaessa toinen miettii vuokratuottoa, toinen pikaista nousevaa myyntivoittoa ja kolmas näiden lisäksi, voisiko itsekin tarvittaessa asua asunnossa hetken. Sijoittajan lähtökohta asunnon etsintään on siis yleensä hyvin erilainen kuin kahdella ensimmäisellä ostajalla tärkeimmät kriteerit.Mikä oli meidän lähtökohta asunnon etsintään? Aivan aluksi etsimme kahden - viiden vuoden kotia, josta mielellään ei jäätäisi miinukselle, kun se myydään. Eli emme ns. loppuelämän kotia. Tarjonnan vähäisyyden vuoksi laajensimme hakua myös tuohon ensimmäiseen kategoriaan, eli pidempiaikaiseen ratkaisuun. Kun mieluisaa pitkäaikaista kotiakaan ei ole silmään osunut, niin olemme alkaneet pohtimaan sellaisen toteuttamista itse omistamallemme tontille.


Sormet ristissä ja peukalot pystyssä, että tämä kotiasia ratkeaa lähiaikoina, koska tämä halutaan jo pois päiväjärjestyksestä.


Paita Uniqlo/Relove

Hame Andiata

Kengät MangoFollow me on: Instagram | Facebook | Bloglovin | Nouw


Tykkää-merkinnät

Kommentit

Instagram @_kiiamaria